Параграф22 Daily

§22 Новини

Има пропуски при разпределението на делата в СГС, подлагат системата Low choice на стрес тест

Сериозни пропуски в системата за случайното разпределение на делата на Софийския градски съд (СГС) е открила проверка на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя бе провокирана заради съмненията за нередности при разпределението на делото за фалита на КТБ. Протоколът от първия жребий по това дело не бе изпратен на ВСС. След отвода на съдия Калинка Илиева, пък се оказа, че на делото фиктивно е даден друг номер, за да бъде разпределено на нов съдия. Оказа се, че версията, която бе лансирана от СГС - че става дума за срив на системата, не се е доказала. Няма доказателства и за проблеми в мрежата, проблемът не е и в интернет доставчика.

Всъщност проверката на ВСС установи редица проблеми в СГС, но все още няма отговор на въпроса какво точно е станало с делото КТБ. Градският съд освен това с шестмесечно закъснение е въвел обновена версия на системата за случайно разпределение на делата Law choice, която, обаче, по всичко личи, не е надеждна. Правосъдният министър Христо Иванов наблегна именно на този факт - че при разработка на една система трябва да се акцентира върху сигурността. "Системата, която се ползва в съдилищата в България, не създава и минимални гаранции, че не може да има манипулации. Не казвам, че такива се извършват, но съмнението е основателно. Трябва да вземат бързи мерки. Няма как да чакаме и да създаваме нов продукт", каза Калин Калпакчиев на заседанието на съвета.

Част от членовете на съвета се позоваха и на доклад на външния експерт Васил Величков (IT специалист в МС), който казва, че софтуерът не е защитен и може да бъде манипулиран от всеки потребител. Затова членове на съвета призоваха за бързи и адекватни действия, като например да се въведе другата системата за случайното разпределение на делата АСУД.

Въпреки това, бе прието друго. Понеже Law choice отново се актуализира, преди това да стане, да бъде подложена на стрес тест. Освен това до 15 декември Комисията по информационни технологии трябва да предложи мерки за повишаване на сигурността на системата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във