Параграф22 Daily

§22 Новини

Има сериозен ръст на телефонните измами в София

 Има сериозен ръст на телефонните измами за територията на София. В предишните периоди са регистрирани няколко телефонни измами на месец, а сега толкова се отчитат за седмица. Напоследък се лъжат хора като им се казва, че с даването на пари ще съдействат на полицията. Това каза за „Хоризонт“ в предаването „Хоризонт до обед“ по БНР Емил Андонов, старши инспектор в отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ към СДВР:

"За София не можем да говорим за информатори, за разлика от малките населени места. Хората често се изпускат и казват име на свой близък и това е фатално. Само за седмица във врачанското село Камено поле са направени 60 опита за измама по телефона. Те обаче са неуспешни заради добрата информираност на хората", заяви кметът Цветелина Ботева. "Имахме само един случай преди време, в който жена беше изнудена да даде 250 лева".

Целта е хората да бъдат информирани и да могат да редуцират стреса, който се причинява по време на обаждането, заяви Силвия Стоянова, психолог към Института по психология към МВР:

Децата на възрастните хора трябва да говорят с тях затова, че тенденцията с този род измами продължава и тя няма да спре, докато има хора, които се лъжат. Важно е да се повиши критичността на българите - от къде му се искат пари и защо. Не трябва да се доверяваме на хора по телефона, които се представят за полицаи или хора от институциите.

Само за 10-ина дни пенсионери от Бургас са дали над 35 хил. лева на телефонните измамници. Единственият начин да се прекратят такива престъпления е превенцията, категорични бяха районните прокурори Иван Кирков и Георги Петров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във