Параграф22 Daily

§22 Новини

Има списък с ЕГН на съдии и прокурори в изтеклите данни от НАП

В изтеклите данни от Националната агенция за приходите (НАП) има списък със съдии и прокурори с ЕГН, имената и длъжностите им, съобщи за „Лекс“ експертът по киберсигурност Ясен Танев. „Имайки предвид огромното количество информация, различните таблици може да бъдат свързани помежду им, да бъде направено профилиране и  да се стигне и до данни за физически адрес“, обясни Танев.

Базата данни с имена, длъжности и ЕГН на магистрати явно е създадена преди години, като не е ясно до каква степен е актуализирана, тъй като главният прокурор Сотир Цацаров например фигурира в нея като съдия от Окръжен съд – Пловдив. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пък бил посочен като съдия в Софийския градски съд, а другият от тримата големи – председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков не бил в списъка.

В масовия случай обаче записаните в нея са действащи магистрати.

В коментар пред бТВ Ясен Танев определи случая с разпратената от хакери до някои медии база данни с информация за близо 5 милиона граждани и юридически лица като „IT Чернобил“.

Със сигурност данните се свалят масово“, коментира Ясен Танев пред бТВ. И призова държавата да каже възможно най-бързо от кога са тези данни, защото в част от тях може да се видят записи от юни 2019 г. „Има информация с ЕГН, данъчни задължения, вноски, заеми. Има адреси по местоживеене, има IP адреси, от които са достъпвани специфични услуги“, обясни експертът.

И посочи: „Има едни регистри с информация за потребителите, играли онлайн хазартни игри. Обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация. Когато имате заеми, когато сте в списъците на игралите хазарт, вие можете да бъдете профилиран“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във