Параграф22 Weekly

§22 Новини

Има справка на ГДБОП срещу Борислав Сарафов

Цветан Цветанов обяви, че има справка на ГДБОП за оказване на натиск и други престъпления, извършени преди време от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Така зам.-председателят на ГЕРБ отговори на призивите на главния прокурор и на Бойко Борисов да потвърди с факти думите си, че Сарафов е замесен в престъпления. Цветанов дори заяви, че Сотир Цацаров е прикрил сигнал срещу Сарафов.


След като и днес Борисов прикани Цветанов да се съобрази с искането му, той отговори пред журналисти следното:


"Понеже информацията е класифицирана, ще кажа само - има справка, която е изготвена от ГДБОП и изпратена по компетентност на главния прокурор. Тя касае действия, свързани с оказване на натиск и други данни за престъпления от Борислав Сарафов. Главният прокурор е разпределил по компетентност на съответна прокуратура - аз не знам коя е".


Бившият вътрешен министър не даде повече подробности. Но подчерта, че ако тази справка е била разгледана в дебата за номинациите за заместник-главни прокурори, вероятно Цацаров нямало да предложи Сарафов.


"Ако сравним информацията в тази справка и информацията, която беше изнесена публично за разговорите на Камен Ситнилски - тя е едно десертче, спрямо основното ядене, което излезе за Борислав Сарафов", подчерта обаче Цветанов.


По повод коментара на Борисов, че позицията на Цветанов е лична, а не на ГЕРБ, която уважава институциите, Цветанов заяви:


"Абсолютно съм съгласен с нашия лидер и се съобразявам с него, че не трябва да се атакуват институциите, защото това е вредно за държавата. Когато има подобни справки, аз смятам, че всеки доблестен гражданин трябва да говори с тъга и с болка за тази ситуация".


Той обаче подчерта, че не е правилно да се хвърлят предположения за обвинения към него без съответната доказателствена стойност.


И допълни, че отвръща на призива на Цацаров и Борисов, след като се е намесил и "един депутат от ДПС в лицето на Делян Пеевски", макар да не казва, че той е лъжец.


Пеевски обяви, че Цветанов го е притискал да прави чадър над престъпни босове в неговите медии и разказа как е притискал главния прокурор за назначения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във