Параграф22 Daily

§22 Новини

Има вратичка за наши хора в закона за обществените поръчки, твърди Нова ТВ

Схемата за договаряне на обществените поръчки в Държавната агенция за бежанците показва, как една процедура, която би трябвало да е конкурентна се преправя така, че да спечели един конкретен човек и когато вече е ясно, че той няма как да спечели, да се мине на пряко договаряне, коментира в студиото на „Здравей, България” по НоваТВ журналистът Генка Шикерова.

По думите ѝ, това се случва за всички големи поръчки в момента – в Министерството на отбраната, където поръчката е за над 30 млн. лв., в Студентски общежития и столове, в София, Варна, Русе, Шумен, в други общини.

„За доставката на храна се залага критерий, наречен „оценка на риска”, който е необуслован. Той се залага само при поръчки, свързани със строителство, с дългосрочно изпълнение. Другото порочно нещо, което се случва, процедурата се докарва докрай, защото при евентуално обжалване, тя ще бъде спряна”, посочи Шикерова.

„Оценка на риска” е инвестиционен термин, който отразява възможността за промяна на цената на даден актив или услуга във времето, което би довело до оскъпяване на инвестицията.

„По всички други критерии, участниците могат да бъдат изравнени, включително и по цена. Единственият критерий, с който може да се играе, се оказва „оценка на риска”, който е субективен критерий”, поясни Шикерова и добави, че независимо от това, че част от членовете на оценяващата комисия подписват с особено мнение, процедурата се докарва до край, така че да спечели определена фирма. Въпреки че е ясно, че при обжалване тя ще бъде спряна от съда. Тогава се стига до директно договаряне.

„Коментира се, че за голяма част от поръчките критериите се пишат от външни лица”, подчерта Шикерова. Според нея става въпрос за вратички в закона, които се използват и за други обществени поръчки.

Относно реакцията на премиера за разкритията, Шикерова заяви: „Склонна съм да повярвам, че наистина премиерът Борисов е разбрал за конкретните неща сега. Но това са отворени врати в закона, които предопределят подобен развой на събитията”.

В понеделник правителството прие решение за освобождаване на Никола Казаков като председател на Държавната агенция за бежанците. За изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр е определен един от сегашните заместник-председатели на агенцията – Кирчо Киров.

Уволнен и главният секретар на Агенцията, който разписвал договорите и обявленията за поръчки. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че разполага с данни, които потвърждават изнесените в разследването на Нова – договорите са саботирани с умисъл, за да се стигне до пряко договаряне на цените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във