Параграф22 Daily

§22 Новини

Има връзка между земетресенията и сондажите за нефт и газ

Учените са по-убедени отвсякога, че сондирането за нефт и газ предизвиква стотици земетресения в САЩ, като доказателствата се увеличават с всяко ново изследване. Досега тези земетресения са предимно слаби и щетите от тях са малки - напукана мазилка, паднали тухли и скъсани нерви. Сеизмолозите обаче предупреждават, че трусовете могат значително да засилят риска от по-големи и по-опасни земетресения, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Потенциалът за предизвикани от човека земетресения "е важно и основателно притеснение, което трябва да се вземе много насериозно от законодателите и индустрията", каза Джейсън Бордоф от Центъра за глобална енергийна политика в Колумбийския университет. Според него рискът може да бъде намален, като операциите бъдат контролирани по-строго и като бъдат наложени по-строги стандарти. Важно е също отпадъчната вода от сондажите да бъде рециклирана, а не инжектирана под земята.

Вчера Американският геоложки институт издаде първите подробни карти, идентифициращи над 10 района в централните и източни части на САЩ, разтървани от земетресения, които според специалистите са предизвикани от сондиране. Свързаният с тях доклад твърди, че предизвиканите от човека земетресения се увеличават.

Учените обясняват увеличаването на земетресенията главно с инжектирането на отпадъчната вода под земята, което може да активира спящи разломи. Само няколко труса са свързани с фракинга, при който по-големи количества вода, пясък и химикали се впръскват в скални формации.

От 2009 г. земетресенията рязко се увеличиха в стабилни дотогава райони в САЩ, като Алабама, Арканзас, Колорадо, Канзас, Ню Мексико, Охайо, Оклахома и Тексас, пише Асошиейтед прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във