Параграф22 Daily

§22 Новини

Има задържан за печатането на фалшиви пари в Кюстендилско

Има подведен под отговорност след прекъснатата от ДАНС и МВР схема за печатане на фалшиви пари в Кюстендилско, съобщиха редица медии. Мъжът е с инициали В. Г. Б. На 10 юли 2014 г., в първокласен път I-6 КПП "Стражите", в управляван от него автомобил е укрил елементи за защита на парични знаци - холограмни стикери, за които знае, че са предназначени за подправка на парични знаци.


Заподозреният е с мярка парична гаранция, като сумата й остава тайна, както и разследването по случая. На закрито заседание, Кюстендилският окръжен съд, намалява стойността на паричната гаранция, но не я отменя или променя мярката на по-лека, както иска подведеният под отговорност.


Към жалбата си пред съда, той прилага извлечение от регистър на действащи и прекъснали студенти, с последна актуализация от 3 юли 2014 г. на ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград, в което е отразен статуса на същия- "магистър, статус - отчислен с право на защита".


В жалбата се сочи, че размерът на гаранцията е висок и че обвиняемият не притежава никакви недвижими имущества като студент, с които да покрие паричната гаранция.


В. Г. Б. е осъждан за престъпление от общ характер по чл.244 от НК - за държане на неистински парични знаци, по чл.339, ал.1 НК и по чл.308, ал.1 НК с влязла в сила осъдителна присъда, което доказва, че е криминално проявен.


Доколкото предмета на престъплението е бил укрит в тайник в автомобила, това обстоятелство сочи опасността от извършване на ново подобно престъпление, пише още в мотивите си съда. "В този аспект определянето на по- лека мярка за неотклонение "подписка" би се явила несъответна с обществената опасност на деянието и дееца".


Съдът отчита, че обвиняемият е с установено местожителство и адрес. Не са налице доказателства същият да е създавал пречки пред разследването или да не е намиран на известния по делото адрес.


Определената мярка за неотклонение е законосъобразна, но размерът й е прекомерен и би създал за обвиняемия по-големи затруднения за набавянето му от действително необходимите. Същевременно, независимо от обстоятелството, че същият е безработен, се установява, че управлявания от него автомобил е лизингов, същият внася вноски по неговото изплащане.


Това обстоятелство, съчетано с факта, че същият е в трудоспособна възраст и няма данни за влошено здравословно състояние, сочи, че същият разполага с финансови средства и може да се издържа самостоятелно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във