Параграф22 Daily

§22 Новини

Имам диплома за нотариус, обяви Искра Фидосова

До края на седмицата ще има резултати от проверката на правосъдното министерство по сигнал за липса на документи на Искра Фидосова, сред които за проведен изпит за нотариус, съобщи министър Зинаида Златанова. Бившата депутатка от ГЕРБ заяви, че има диплома.


Миналата седмица се появи информация, че папка с документи на Фидосова, сред които и дипломата й на юрист от изпит през 1998 година, е изчезнала. Преди две години юристи от Монтана подадоха жалба до Софийска районна прокуратура, че тя е станала нотариус незаконно, а дипломата й за юрист е фалшива. По неофициална информация се твърди, че тя не е имала необходимия стаж, за да участва в този конкурс.


В сутрешния блок на bTV днес Златанова потвърди, че има официален сигнал за липсваща правоспособност за нотариус към момента на конкурса, но не било важно от кого е подаден. Не знам защо прокуратурата преди 2 години не е попитала отговорната институция, която е Министерството на правосъдието за тези неща. Има създадена комисия, все пак това е архив на 15 години и се връщаме назад. Документите стоят в едно мазе и ако сме сериозна държава не може така да се съхраняват, добави вицепремиерът.


По думите й обаче, дори да се окаже, че ексдепутатката е неправоспособна, едва ли това би довело до обезсилване на нейни предишни решения. Това би означавало да проверят всички конкурси, провеждани досега, и всички архиви 15 години назад, подчерта Златанова.


Призовавам, ако тя може, да сложи край на спекулациите, да го направи веднага, заяви министърът.


Малко след това самата Искра Фидосова се включи по телефона и заяви, че това са поредните спекулации и ако има някаква липса на информация е готова да предостави нужното. Разбира се, че имам диплома . През април съм получила квалификация, конкурсът е през юни 1998. По закона се изискват 2 г. юридически стаж, аз съм имала повече от 2 г. Нямам никакви притеснения , уточни тя.


Фидосова уточни, че дипломата й е от СУ Св. Климент Охридски и това може да се провери. Тя допълни, че й е правена проверка през 2002 година, защото е била председател на едно общо събрание. Решението от проверката било предадено на прокуратурата.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във