Параграф22 Daily

§22 Новини

Имаме три пъти по-висока корупция от страните в ЕС

Месечното равнище на даваните подкупи в България е с 2 до 3 пъти по-високо от средните равнища в ЕС, сочи изследване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).


Данните показват, че в процентно отношение водещите корупционни сектори са здравеопазването (38%) и полицията (20%). В изследванията, които правим в Европа, много лесно се вижда, как политизацията на държавните администрации е много по-малка, каза Филип Гунев, старши анализатор към ЦИД.


Според него това, което в България е принцип на управление ndash; всяко правителство да заменя целия висш административен ешелон, подхранва всички корупционни схеми. Това би станало много по-трудно, ако имаш една администрация, която е професионална и не се сменя с всяко правителство. В тази връзка това важи и за полицията, там също няма разграничение, те също са част от този политизиран механизъм, каза още Гунев.


Според анализатора в момента в България има много малък капацитет за разследване в сравнение със сравними държави в Европа. В пъти по-малко хора разследват корупция в България, отколкото например в Белгия, където капацитетът в численост на хора е около 4 пъти повече. В МВР няма необходимия капацитет за разследването на по-сложните финансово-икономически престъпления, показва още изследването.


Корупцията е един от големите проблеми на страната, въпреки че бяха постигнати успехи, той остава системен проблем, допълни Регине Шуберт, ръководител на фондация Фридрих Еберт. Според нея на първо място трябва да се анализира сегашното положение, да имаме достоверни данни какво е направено досега и какви са резултатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във