Параграф22 Daily

§22 Новини

Имаме заверени копия на тефтерите на Златанов, успокои народа Цацаров

По повод широкия обществен интерес и многобройните медийни публикации от последните два дни, свързани с кражбата на тефтерите на Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Софийска градска прокуратура (СГП) заявява, че към материалите по делото, което е в съдебна фаза, са приложени в САС заверени ксерокопия на бележниците. Именно на база на тези доказателства има постановена осъдителна присъда на Златанов от Софийски градски съд. Изчезването на оригиналните тефтери не би следвало да затрудни приключването на въззивното производство пред Софийския апелативен съд (САС), съобщиха от Главна прокуратура.

Делото срещу бившия шеф на Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) може да продължи успешно и без оригиналите на тефтерчетата. Това прецени главният прокурор Сотир Цацаров по повод изчезването на скандалните тефтерчета на Филип Златанов. На първа инстанция Софийският градски съд постанови осъдителна присъда на Златанов за това, че е забавил умишлено в полза на Росен Плевнелиев сигнал срещу държавния глава, както и че в ущърб на съветничката му Димана Ранкова не я е уведомил в законовия срок за решение на КПУКИ по сигнал срещу нея.

Чисто юридически това е доказателство в ръцете на държавното обвинение, не бих очаквал каквито и да е проблеми. Съдът разполага със заверено копие на въпросните тефтери, успокои Цацаров журналистите, които настоятелно го питаха как делото ще продължи на втора инстанция. Както първата инстанция е постановила присъдата си, така и за втора инстанция не би трябвало да има проблем, предрича главата на държавното обвинение. Той обясни, че експертът на Апелативния съд, от чийто автомобил са изчезнали тефтерите, е следвало да ги върне, за да бъдат предадени на състава на САС, който разглежда делото.

Не е фатално за прокуратурата липсата на тефтерчето в оригинал, натърти за пореден път Цацаров. За мен това е криминален случай, някак си не мога да видя теория на конспирацията, сподели той още по казуса.

Стана ясно, че главният прокурор е поискал да знае дали въпросният експерт е сигнализирал на МВР веднага какво се е случило с колата му, дали е имал веднага реакция. Това е възложено на прокурор за проверка. Ако се докаже, че има неправомерни и забавени действия, ще има последствия, закани се Цацаров.

Със случая съм запознат колкото вас, призна главният обвинител.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във