Параграф22 Daily

§22 Новини

Иманяри прибраха ценни антики

Контрабандна пратка от 460 антични монети, 16 остриета на старинни оръжия и 12 старинни накити са иззели вчера служителите на митническия пункт в Лесово, съобщиха от пресцентъра на агенцията Митници. Иманярското съкровище е открито в джип с българска регистрация, който е влизал в страната от Турция. Шофьор на автомобила е бил 43-годишен български гражданин с инициали Х. И. отnbsp; Ямбол.


При извършената проверка в оборудвано с рентгенова апаратура митническо хале инспекторите открили в предната дясна седалка на автомобила две полиетиленови торби, които съдържали антични монети. При обиск на шофьора в дрехите му са намерени още два полиетиленови плика с антични предмети. По случая е образувано дознание за контрабанда. Ценностите ще бъдат предадени за експертиза, за да се установят тяхната стойност.


Според първоначалния оглед става дума за римски и за византийски монети с лика на различни императори и за автентични артефакти, събрани от иманяри. Конфискуваните антики вероятно е трябвало да бъде прехвърлени през България за черния пазар на антики в Западна Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във