Параграф22 Daily

§22 Новини

In memoriam: Вечна памет на проф. Любен Корнезов

На 72 години почина изтъкнатият юрист, дългогодишен депутат от БСП и зам.-председател на 38,39, 40 и 41-то Народно събрание проф. Любен Корнезов. Той бе признат конституционалист и авторитет. Като депутат още във Великото народно събрание той е сред авторите на Конституцията.

Професор Корнезов бе от знаковите юристи на левицата, уважаван от всички политически сили, а нерядко до него се допитваха и опонентите му, особено по конституционни въпроси. Не беше радетел на честите ремонти на Конституцията.

Проф. Корнезов беше специалист по граждански процес и преподавател в юридическите факултети на УНСС и на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Има дълга кариера като съдия по граждански дела, бил е председател на Окръжния съд в родния си Ямбол, както и на Окръжния съд в Търговище.

Корнезов е роден в Ямбол на 3 януари 1947 г. Отбива редовната си военна служба във ВМФ-Варна, след което две години е работник в завод „Ямболен” и в строителството. Завършва висшето си образование в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1973 г., след което преминава през всички стъпки на съдебната йерархия. Съдия в Конституционния съд (1991 – 1994 г.), а през периода 1995-1997 г. е заместник-министър на правосъдието.

Корнезов е бил депутат във Великото Народно събрание (1990 – 1991 г.) и заместник-председател на Комисията по изработването на Конституцията на Република България от 1991 г.  Автор на 17 книги и научни трудове. Синът му Александър Корнезов също е юрист и бе избран за председател на състав в Общия съд на Европейския съюз

Facebook logo
Бъдете с нас и във