Параграф22 Daily

§22 Новини

Инцидент в украинска АЕЦ, няма изтекла радиация

Инцидент е станал миналия петък в украинската атомна електроцентрала "Запорожие", заради което два дни по-късно единият от реакторите е изведен от експлоатация и това е причината за проблемите с електрозахранването в десетки села в Одеска област, но няма изтичане на радиация. Това съобщи в сряда украинският премиер Арсений Яценюк по повод тиражирани от местни медии информации за повишена радиоактивност в региона заради инцидента.

Инцидентът е станал в трети блок. Става въпрос за късо съединение, което спряло генератора на блока, обясни министърът на енергетиката Владимир Демчишин и допълни, че инцидентът е засегнал конвенционалната, а не ядрената част на блока.

Няма радиоактивни емисии или каквато и да било заплаха за сигурността в района. Прави се всичко възможно производството на електроенергия с пълен капацитет да бъде възстановено до 5 декември, обясни министърът.

Самата атомна централа съобщава на сайта си, че нивата на радиация около нея не са променени.

По данни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Украйна разчита на атомни централи за производството на 44 процента от електроенергия си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във