Параграф22 Daily

§22 Новини

Independent: сирийските военни научиха за атаката със зарин от телевизорите

Военнослужащите от сирийската армия са научили за атаката със зарин в Сирия от телевизорите. За това пише днес английският вестник The Independent.


Собственият му кореспондент в Сирия Роберт Фиск разказва, че никой от военните, воюващи край Дамаск, на 21 август не е забелязъл подготовка или провежданеnbsp; на химическа атака от правителствените войски. Той цитира свой сирийски приятел, който му разказал за изключително силният артилерийски обстрел на бунтовниците от правителствената армия, но същевременно е потвърдил факта, че противогазите на сирийските военни са били в торбите, което е ярко доказателство, че те не са ги използвали.


Видях безпокойството на правителствените военни, когда те видяха по телевизорите си първите кадри с жертвите на зарина. Те решиха, че ще им се наложи да воюват в тези условия, написал още Роберт Фиск.


По мнението на журналиста, има много неясни въпроси около използването на отровния газ. Например, защо сирийското правителство не го е използвало по на север, в района на Алепу, където няма нито един войник от правителствените войски? И защо бе атакуван със зарин именно Дамаск?, пита още британският вестник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във