Параграф22 Weekly

§22 Новини

Индивидуалната конституционна жалба е ефикасна защита

Индивидуалната конституционна жалба е един изключително ефикасен начин за уплътняване на правото на защита, което е регламентирано в чл. 56 от Конституцията, в който ясно се казва, че всеки български гражданин има право на защита. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на експертна кръгла маса по проблемите на конституционната жалба и достъпа на гражданите до Конституционния съд, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


Според вицепрезидента преди всичко отговор трябва да получи въпросът има ли нужда от уплътняване и от доразвиване конституционнният ни модел. "Имаме ли нужда от реформа на нашия Конституционен съд и на конституционното правораздаване?", попита Маргарита Попова, според която въвеждането на индивидуалната конституционна жалба трябва да бъде част от тази реформа. С въвеждането й ще се даде "право на гражданина, който не носи политическо-партийна натовареност, да се обърне, за да бъде защитено неговото основно и индивидуално право пряко от Конституционния съд", смята вицепрезидентът.


"Имаме национален капитал да направим такава реформа, имаме национален конституционен капитал да направим собствен национален модел, който да не копира едно към едно това, което има в другите държави" , подчерта още Маргарита Попова.


Призивите за промяна в Конституцията - или за изработването на напълно нова, без да се посочва кои от основните й принципи, вицепрезидентът Маргарита Попова определи като "начин за печелене на временни партийно-политически дивиденти".

Facebook logo
Бъдете с нас и във