Параграф22 Daily

§22 Новини

Инспекцията по труда иска обявяване в несъстоятелност на италианска фирма в Дупница

Документи да бъде обявена в несъстоятелност италианската фирма за обувки “Май пикус” ЕООД в Дупница внесе в съда Инспекцията по труда. Фирмата не е платила на около 100 шивачки по три заплати и вече е спряла работа. “Май пикус” е регистрирана  със 100 лв. капитал през 2016 г., а като собственик в Търговски регистър е записана Джузепина Галиарди.

Поискано е обявяване в  несъстоятелност, тъй като дължи по три заплати на шивачките и ваучери за храна. Шивачките трябва да получат общо около 150 000 лева общо.

От Инспекция по труда в Кюстендил направиха десетина предписания - за неизплатени заплати и за неспазване на условията на труд. В началото на епидемията работничките нямаха елементарни предпазни средства срещу коронавирус, за което имаше предписание на РЗИ. Шивачките протестираха през февруари като застанаха до машините и отказаха да работят, а в началото на юни около 80 от тях напуснаха заедно и демонстративно работа - в един ден.

След напускането някои от тях се регистрираха на трудовата борса, повечето обаче бяха наети на работа в други цехове в Дупница, пак на италианци. Инж. Валентин Златински, шеф на Инспекцията по труда в Кюстендил, заяви: „На сайта на Главна инспекция ще излезе информация, че делото е минало и да речем обявяването в несъстоятелност е минало и след това ще ходят в НОИ и подават заявление“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във