Параграф22 Daily

§22 Новини

Инспекцията по труда в Ловеч поиска от съда обявяване в несъстоятелност на "Спарки Елтос" АД

Директорът на Инспекцията по труда в Ловеч Митко Митев внесе тази сутрин в Окръжния съд нова искова молба за обявяване в несъстоятелност на едно от най-големите предприятия в града - "Спарки Елтос" АД.

Както БТА съобщи, дружеството дължи над 3 милиона лева за заплати, затова работниците настояват то да бъде обявено в несъстоятелност. Повечето от тях имат да получават между 6 и 10 заплати, голяма част от тях напуснаха в края на миналата годината. От Инспекцията по труда вече бяха внесли искова молба в съда, но я оттеглиха по настояване на ръководството на дружеството.

"Внесох искова молба в Окръжен съд - Ловеч по реда на Търговския закон, заради това, че на повече от една трета от работниците не са платени трудови възнаграждения за повече от два месеца. Ние изчакахме поетия ангажимент от страна на "Спарки Елтос", който включваше до края на януари-началото на февруари да бъдат изплатени част от заплатите или представяне на погасителен план с опция за плащане на трудовите възнаграждения. До този момент доказателства за платени заплати не сме получили", обясни Митев.

По думите му е получено писмо, в което се декларира, че продължават дейностите по преструктуриране на предприятието, но са необходими още четири седмици за реално подобряване на състоянието.
Той добави, че исковата молба вече не може да бъде изтеглена. В рамките на съдебното производство, което ще тече, до произнасянето на съда, предприятието има възможност да подобри финансовото си състояние.

Митев посочи, че един от кредиторите на друго ловешко предприятие - "Техонокороза" АД, е внесъл също искова молба в съда за обявяване в несъстоятелност и затова Инспекцията по труда няма да предприема подобна процедура, заради неизплатени заплати на работещите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във