Параграф22 Daily

§22 Новини

Интернет измамите зачестяват, не различаваме истинските оферти от фалшивите

Интернет измамите у нас зачестяват. Такъв е случаят с българин, който искал да продаде телефона си в интернет. С него се свързва чужденец, който пише на развален български. След няколко дни комуникация той иска от нашенеца първо да му изпрати устройството, а чак след това да пусне парите по банков път. 

В "България сутрин" началникът на отдел "Киберсигурност" Явор Колев, Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" и експертът по интернет безопасност Александър Ненов се обединиха около мнението, че родният потребител трябва да се научи да различава истинските оферти от измамите. Колев обясни, че най-често измамите се правят от нигерийци, които имат свои мулета в Европа. Той също така разкри, че е много трудно местната полиция да залови престъпниците, тъй като няма договор за сътрудничество между България и Нигерия.

Богомил Николов пък заяви, че целта на измамниците са наивни хора, които дори не обръщат внимание, че купувачът предлага по-висока цена от обявената. "Интернет направи света едно глобално село и винаги ще се намери някое кътче на земята, където полицейското сътрудничество няма да може да достигне. Трябва да се научим да разпознаваме тези видове измами. Измамниците се целят в хора, които са наивни. Затова е важно да разпознаваме измамите. Не е нормално купувачът да вдига цената", каза Николов.

Ненов пък бе категоричен, че финансовата култура на българина е много ниска и поради тази причина наши сънародници лесно се връзват на интернет измамите. "Измамниците заобикалят платформата, която може да ги засече, като използват други форми на комуникация - чрез Viber или други подобни приложения. Финансовата култура на българина е много ниска. Точно заради това те се връзват на неизгодни оферти в интернет" допълни Ненов пред Bulgaria ON AIR.

Facebook logo
Бъдете с нас и във