Параграф22 Weekly

§22 Новини

Интерпол намери в Петербург откраднат във Великобритания трактор

Сътрудници на отделението на Интерпол в Санкт-Петербург са открили във вторник вечерта, на един от строежите в град Колпино, трактор GCD, който се издирва от 2010 г. насам с международна заповед от Великобритания като откраднат автотранспорт, съобщи местният специализиран вестник "Водител Петербурга".


На 15 април тази година оперативните работници от Интерпол в Русия пристигнали на строежа на Лагерна улица в Колпино. След като проверили работещата на обекта тежка строителна техника те установили, че един от тракторите там се води откраднат преди четири години във Великобритания. Тракторът е веднага задържан и откаран на специален паркинг край 80-ия отдел на местната полиция.


Както е изяснил местният представител на Интерпол в "северната столица" - "ние не случайно отидохме там и, естествено, нашата задача не се изчерпва само с тази отделна единица крадена строителна техника". На журналистическия въпрос - как британският трактор се е оказал в Русия, той отговорил, че по оперативни данни, такава крадена техника има даже не десетки, а стотици бройки из Русия".


Според руската криминална полиция основният проблем е в това, че промишленият автотранспорт не влиза в базите данни на Информационния център на Пътната полиция в Санкт -Петербург и в Ленинградска област. Затова МВР  не може да направи проверка спрямо базата данни на търсените по света возила.


С отчета на строителната техника в Русия се занимава федералната организация Ростехнадзор, с която Пътна полиция и Интерпол нямат никаква информационна връзка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във