Параграф22 Daily

§22 Новини

Инвалид теглил заем за кефа на шеф, сега банката си търси парите от бедняка

75-годишен инвалид от Раковски попадна в класическа схема на измама, при която трябва да изплаща чужд борч от 28 000 лева, без самият той да е взел и стотинка от банковия кредит, пише „Марица”. Абсурдът е пълен, защото заради изтекла давност прокуратурата е с вързани ръце и дори да се докаже измамата, всички срокове за наказателно преследване са минали.

75-годишен инвалид от Раковски попадна в класическа схема на измама, при която трябва да изплаща чужд борч от 28 000 лева, без самият той да е взел и стотинка от банковия кредит. Абсурдът е пълен, защото заради изтекла давност прокуратурата е с вързани ръце и дори да се докаже измамата, всички срокове за наказателно преследване са минали.

 Пенсионерът Йосиф Донев е с тежки здравословни проблеми от 1991 г. Със съпругата му разчитали основно на сина си Георги Донев, който работел в строителството. От 1996 г. той се трудел в една и съща фирма. Един ден шефът Тройчо Недялков довел на обекта Светлозар Козарев и обяснил на момчетата, че това е дясната му ръка и за всичко могат да разчитат на него. Дни по-късно поискал от работниците да изтеглят на тяхно име кредит от ДСК, който той ще погасява. Обяснил, че в противен случай фирмата ще фалира и всички ще останат без работа. Георги се възпротивил, но след като го предупредили, че ще бъде освободен от работа, се съгласил.

По това време аз бях на легло, съпругата ме гледаше и Георги се съгласил да подпише, за да не страда семейството му, разказва Йосиф Донев. На 12 август 2003 г. Георги сключил договор за потребителски кредит от 10 000 лева с Банка ДСК, а няколко дни по-късно станал поръчител на свой колега, който също взел заем от 10 000 лева. Парите предадохме на Светлозар Козарев, твърди Георги Донев. По думите му, проблемите с кредита започват пет години по-късно, когато напуска фирмата. Дотогава месечните вноски са изплащани редовно.

През 2007 г. работникът е уведомен, че срещу него има изпълнително дело заради непогасения кредит, изтеглен на негово име, както и за втория, на който е поръчител. Междувременно банката прехвърля дълга на колекторска фирма, която погва Георги Донев. Оказва се, че заедно с лихвите той дължи на ДСК 11 437 лева по единия кредит и 15 787 лева по втория.

"От притеснение майката на Георги получи диабет, отрязаха й крака, получи два инсулта и почина", жалва се Йосиф. Новият работодател на сина му го съкратил, защото от банката започнали да го притесняват. Мъжът е безработен и единственият доход в семейството е инвалидната пенсия на баща му Йосиф. Семейството е подало жалба в прокуратурата. Тя е пратена и до главния прокурор Сотир Цацаров.

Двамата бивши шефове на работника - Тройчо Недялков и Светослав Козарев, отричат да имат нещо общо с кредита. Козарев дори посочва, че не познава лично Георги Донев.

В крайна сметка прокуратурата отказва да образува досъдебно производство и прекратява преписката. Мотивът е, че дори да са налице достатъчно данни, че Козарев и Недялков са осъществили действия по чл. 210 от НК за измама, наказателната отговорност е изтекла поради предвидената в закона давност, която в случая е 10 години. От прокуратурата съветват стареца при желание да заведе гражданско дело срещу бившите шефове на сина си.

Не искам милост, а справедливост, как да връщам чужди пари с инвалидната си пенсия, пита 75-годишният Йосиф Донев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във