Параграф22 Daily

§22 Новини

Инвеститори почнаха да съдят Украйна за неизплащане на дълговете й

Против практически банкрутиралата държава Украйна вече са заведени множество съдебни искове, поради непогасяване в срок и в пълен размер на дължими от страната суми към нейните кредитори. Такива искове са внесени вече от над 10 от чуждестранни инвеститори, сред които има и руснаци, заявил за информационната агенция „Укринформ“ зам.- министърът на правосъдието на Украйна Антон Янчук.

„В зависимост от характера на предявените искания, юридическите последствия за нас могат да бъдат най-различни. Някой от исковете вече са на етап съдебни спорове, а други се намират на стадий подготовка за започване на съдебните спорове. Става дума за над 10 съдебни иска срещу Украйна“,  заявил Янчук.

Освен това чиновникът силно се възмутил,  че сред ищците има и руски инвеститори. „В това се заключава техният абсолютен цинизъм“, добавил той и подчертал, че засега сред ищците все още не фигурира компанията „Газпром“.

По-рано стана ясно, че руските власти са готови да подадат иск в съда, ако до края на тази година Украйна не погаси дълга си към Русия по евробондовете от 2013 г. с общ размер от 3 млрд. долара до края на 2015 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във