Параграф22 Daily

§22 Новини

Искат отстраняването на кмета и на зам.-кмет на Годеч

Специализираната прокуратура внесе в Спецсъда искания за отстраняване от длъжност на кмета на община Годеч Р.А. и на заместник-кмета на общината Н.С.

В хода на образувано досъдебно производство двамата са привлечени като обвиняеми за това, че Р.А. ръководил, а неговият заместник Н.С. е участвал, в организирана престъпна група, създадена с користна цел. А именно - да върши съгласувано в страната длъжностни и документни престъпления, незаконно придобиване на парични средства от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд „Земеделие“.

Организираната престъпна група е действала на територията на Софийска област и София-град. За участие в нея са привлечени в качеството на обвиняеми още две лица.

В хода на разследването, на 11 февруари 2021 г., на територията на град Годеч и София, са били извършени 18 претърсвания и изземвания, в т. ч. в служебни помещения в община Годеч и в Областната дирекция по безопасност на храните. Иззето е било голямо количество книжа, платежни документи на подставени лица, както и парични суми в лева.

С постановление на наблюдаващ прокурор на кмета на община Годеч Р.А. е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 90 000 лева. Същата по вид мярка е взета и на Н.С. На двамата обвиняеми са наложени и забрани да напускат страната.

Събирането на писмени и гласни доказателства по досъдебното производство продължава. Прокуратурата иска отстраняване от длъжност на Р.А. и Н.С., тъй като престъпленията, за които са обвинени, са извършени във връзка с работата им. Налице са доказателства, че ако продължат да заемат длъжностите си в администрацията на община Годеч, това би попречило на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи заседание по искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на двамата обвиняеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във