Параграф22 Daily

§22 Новини

Искът на "Газпром" срещу "Нафтогаз Украйна" стигна 29.2 млрд. долара

"Газпром" посочи точната сума на иска срещу "Нафтогаз Украйна", подаден в Стокхолмския арбитражен съд, съобщава РБК. Руската газова компания иска от украинската фирма 29.2 милиарда долара. Сумата е публикувана в отчета на "Газпром" за второто тримесечие на 2015 г. В документа се казва, че фирмата е уточнила общата сума на иска си в рамките на заявление, подадено в Арбитражния съд на Търговската палата на Стокхолм на 12 юни 2015 г.

В началото на май 2015 г. беше съобщено, че общата сума на иска на "Газпром" към "Нафтогаз" в Стокхолмския арбитраж е 23.837 милиарда долара. В края на май ръководителят на руската фирма Алексей Милер обяви, че ще бъде подаден нов иск на стойност още 8.197 милиарда долара в съответствие с "take-or-pay" договора от 2014 г.

Тогава общата стойност на задълженията на "Нафтогаз", заедно с допълнителния иск, Милер изчисли на 29.477 милиарда долара.Изслушванията по иска на "Газпром" спрямо "Нафтогаз" Стокхолмският арбитражен съд ще проведе в периода февруари-март 2016 г., а решението може да бъде произнесено от арбитрите в края на юни 2016 г.

В отчета на "Газпром" се казва още, че през юни 2015 г. "Газпром експорт" е инициирала арбитражни преговори срещу "Туркменгаз", като целта е съдът да преразгледа цената на купувания от "Туркменгаз" природен газ.

На 16 юни "Газпром експорт" е получил и уведомление от финландската Gasum Oy, която също иска да бъде преразгледана цената на природния газ в съда в Стокхолм и да бъде променена формулата, по която тя се изчислява. Gasum иска или да се намали нивото на take-or-pay клаузата, или да се намалят годишните договорени количества до ниво, което се равнява на общото количество природен газ, което може да се намира в оборот на финландския пазар и на цена, определена от арбитражния трибунал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във