Параграф22 Daily

§22 Новини

Испания уведоми Русия за задържането на бившия зам.-председател на правителството на Ставрополския край

Испания е уведомила Русия за задържането на Андрей Мурга - бивш вицепремиер на Ставрополския край, който е бил обявен за международно издирване през миналата година като част от воденото срещу него наказателно дело за присвояване. Това е съобщил пред ТАСС източник в органите на реда. "Руските правоохранителни органи са получили известие от Испания за задържането на Андрей Мурга по искане на Интерпол", казал източникът.

По-рано вестник El Mundo съобщил, че бившият вицепремиер на Ставрополския край Андрей Мурга е задържан в Испания, в провинция Аликанте, по искане на Русия. Според вестника срещу Мурга е издадена международна заповед за арест. Отбелязва се, че по-рано Мурга е поискал политическо убежище в Испания.

През юни миналата година от Следствения комитет на Руската федерация съобщиха, че Мурга е бил обявен за международно издирване  като част от воденето срещу него наказателно разследване. Делото е образувано през януари 2019 г. по част 4 на чл. 159 от Наказателния кодекс наРусия (глава "Измама").

Според разследващите, при създаването на интернет сайт за популяризиране на продуктите на местни производители, за изпълнител е била определена фирмата „Корпорация за развитие на Ставрополския край“. Мурга, установявайки, че създаденият портал не отговаря на техническите спецификации, поискал от ръководителя на корпорацията да върне на правителството 3,5 милиона рубли, дължими за завършване на сайта, но впоследствие се разпоредил с тези пари в лична изгода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във