Параграф22 Daily

§22 Новини

Испански съд прекрати делото за предполагаема намеса на Русия в каталунската криза

Испанската национална съдебна система потвърди прекратяването на разследването на предполагаемата намеса на Русия в каталунската сепаратистка криза. За това кореспондентът на ТАСС бе информиран в понеделник в пресслужбата на правната инстанция. "Прекратяването на [разследването] е потвърдено", отбеляза съдът, без да предоставя подробности.

Според вестник Diario съдът е взел това решение, тъй като не са намерени доказателства за предполагаема намеса на Русия в каталунската криза. Според изданието делото е образувано през ноември 2019 г. след полицейски доклад, който съдържа информация за предполагаемата намеса на Руската федерация в ситуацията в Каталуния. Девет месеца по-късно съдът решил да прекрати тайното разследване, като взел предвид позицията на прокуратурата. Както вестникът уточнява, заместник-прокурорът Мигел Анхел Карбало упрекнал служителите на реда за това, че по това време те предоставиха показанията само на един информатор и връзки към информация, публикувана в медиите, отбелязва ТАСС.

През ноември 2019 г. вестник El Pais публикува информация, че испанският съдия Мануел Гарсия-Кастелон е започнал разследване относно възможните дейности на група, за която се твърди, че е свързана с руските разузнавателни служби в разгара на каталунската криза.

Руският посланик в кралството Юрий Корчагин заяви, че е възмутен от фалшивите публикации във вестника по отношение на Русия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече нездравословния интерес на някои испански медии към темата за предполагаемото влияние на Русия върху кризата в Каталуния

Facebook logo
Бъдете с нас и във