Параграф22 Daily

§22 Новини

Историческа съвместна декларация на Римския папа и на Руския патриарх от Хавана

Римокатолическият папа Франциск и руският патриарх Кирил проведоха вчера първата среща между ръководителите на два от трите основни клона на християнската църква за последните почти хиляда години, предаде AFP. След това те приеха и обнародваха съвместна декларация:

Единство на църквата
„В продължение на почти хиляда години ние бяхме разделени от раните, причинени от старите и новите конфликти, от различията, наследени от нашите предци. Ние сме белязани от загубата на единство“.
„Нашата надежда е, че срещата ни може да допринесе за възстановяването на това единство по волята на Бога“.
„Призоваваме католиците и православните във всички страни да се научат да живеят заедно в мир и любов“.

Страдащите християни
„В много страни от Близкия Изток и Северна Африка цели семейства, села и градове на нашите братя и сестри на Христос са напълно унищожени. Ние призоваваме международната общност да действа спешно, за да се предотврати по-нататъшното изгонването на християните от средния Изток“.
„Бихме искали да изразим нашето съчувствие към страданията, изпитани от изповядващите други религиозни традиции, които също са станали жертви на гражданската война, хаоса и терористичното насилие“.

Тероризмът
„Международната общност трябва да предприеме всички възможни усилия, за да сложи край на тероризма чрез общи, съвместни и координирани действия“.
„Опитите да се оправдаят престъпни действия с религиозни лозунги са напълно неприемливи. Не, престъпление не може да бъде извършено в името на Бога“.

Украйна
"Призоваваме всички страни, участващи в конфликта, към предпазливост, социална солидарност и действия, насочени към изграждането на мир. Призоваваме нашите църкви в Украйна да работят за социална хармония, да се въздържат от участие в конфронтациите и да не подкрепят по-нататъшно развитие на конфликта“.

Европейските ценности
„Благодарим на Бога за текущото безпрецедентно подновяване на християнската вяра в Русия, както и в много други страни от Източна Европа“.
„В същото време, ние сме загрижени за ситуацията в много страни, в които политическите сили, водени от често много агресивна светска идеология, се стремят да я изпратят в периферията на обществения живот“.
„Макар и да остава отворена за други религии, нашето убеждение е, че Европа трябва да остане вярна на своите християнски корени“.

Бедността, бежанците
„Ние не можем да останем безразлични към съдбата на милионите мигранти и бежанци, които чукат на вратите на богатите нации. Нарастващото неравенство в разпределението на материалните блага повишава усещането за несправедливост в международния ред“.
Брак
„Загрижени сме за кризата в семейството в много страни. Семейството се основава на брака, акта на свободно изразена и вярна любов между един мъж и една жена. Съжаляваме, че други форми на съжителство са били поставени на същото ниво като този съюз“.

Абортите
„Призоваваме всички да спазват неотменимото право на живот. Милиони са били лишени от изконното право да се роди на света. Кръвта на неродените вика към Бога“.

Евтаназията, евгениката
„Появата на т.нар. евтаназия кара възрастните хора и хората с увреждания да започват да се възприемат като тежест за техните семейства и за обществото като цяло. Загрижени сме също за развитието на биомедицинската технология за възпроизвеждане, като манипулацията на човешкия живот, което представлява атака срещу основите на човешкото съществуване, създадено по образа на Бога“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във