Параграф22 Daily

§22 Новини

Италия си спомня за Джовани Фалконе

На този ден преди 28 години Италия беше разтърсена от атентата срещу съдията Джовани Фалконе. Обичайното множество, което почита паметта на убитите пред мемориала на загиналите в атентата на 23 май 1992 г., тази година го нямаше заради мерките срещу коронавируса. Пандемията остави своя отпечатък върху възпоменанието в думите на сестрата на Джовани Фалконе. Тя беше сред малцината присъстващи заедно с кмета на Палермо.

На днешната дата мафията взривява дистанционно 1 тон експлозиви, заложени под участък на пътя между Палермо и градчето Капачи. Убити са съдията Джовани Фалконе, съпругата му, пътували в брониран автомобил и тримата им охранители. Атентатът срещу най-известните борци срещу мафията шокира, но и разгневява Италия и променя битката с престъпния свят, като води до решителен отговор от страна на властите. Босове на мафията, включително и поръчителите на атентата, са хвърлени в затвора, а силите на престъпната организация за десетилетия напред отслабват.

Мария Фалконе - сестра на Джовани Фалконе, добави към имената на загиналите ватентата медиците, които загубиха живота си в битката с Covid-19. "Днес, редом до тези имена, изписани тук - Джовани Фалконе, Франческа Морвило, Роко Дичило, Антонио Монтинаро и Вито Скифани, добавяме имената на всички смели лекари, сестри, полицаи, които починаха през тази ужасна година. Изказваме благодарността си и ще ги помним."

Серджо Матарела, президент на Италия отбелязва: "Мафиотите, планирали това убийство, не можаха да предвидят един решаващ аспект: това, което събуди в обществото. В своите престъпни умове те не успяха да предположат, че урокът на Фалконе и Борселино, техният пример, направи така, че ценностите, които те защитиха, ще оцелеят и ще станат по-силни след тяхната смърт. Те ни предадоха стремежа да се освободим от престъпленията, който се корени в съзнанието на многото честни хора. Младите бяха сред първите, които разбраха саможертвата на Фалконе и борселино и станаха техни наследници."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във