Параграф22 Daily

§22 Новини

Юлиана Колева: Имаше и откровено незаконосъобразни решения на ВСС

Не смятам, че във ВСС има разделение по някакъв критерий. Според мен мнозинствата се формират различно спрямо действията, които извършва ВСС. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" членът на ВСС Юлиана Колева. Тя беше категорична, че никой от членовете на Съвета не е изразил мнение, че Куцкова взема "политически обвързани решения" в работата си: "Не смятам, че изразът "политически обвързан" означава нещо. Едно е човек да има някакви политически пристрастия и предпочитания, които по никакъв начин не се отразяват на неговата професионална дейност, а друго е да приема някаква степен на обвързаност спрямо вземането на решения от негова страна".

Колева оцени поведението на членовете на ВСС, които похвалиха Куцкова, но не я подкрепиха с гласа си, като "по-подходящо за една хазартна игра". Този подход ме предизвика да задам въпроса: "Кого чакаме, има ли някой конкретен човек"?

Колева е предложила още в началото на годината на колегите си от парламентарната квота на ВСС всеки от тях да направи отчет пред НС, въпреки че нямат подобно задължение, за да предизвикат дебат за работата си. Повечето от тях са се съгласили.

"Аз мисля, че този Съвет свърши много работа въпреки всичко, въпреки решенията, които не бяха популярни и не бяха, в много отношения, законосъобразни. Аз не смея да ги нарека "добри" или "лоши", защото, в края на краищата, Съветът действа като колективен орган и каквото решение е взело мнозинството, това е решението на Съвета. Но имаше откровено незаконосъобразни решения, които бяха взети против правилата и за които Съвета и членовете на Съвета трябва да носят отговорност, естествено", уточни тя.

Комисията на Колева е натоварена и с изготвянето на отчета за дейността на ВСС за 2014 г. Тя коментира и изказванията, вкарващи разделителни линии във ВСС. "Не могат да бъдат отделени членовете на Съвета изкуствено от средата, в която естествено съществуват. Тяхната професионална среда, ако е разделена, неминуемо вътре в Съвета ще се проектират същите отношения. Това е важно да се разбере от самите магистрати", заключи юристката.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във