Параграф22 Daily

§22 Новини

Юрий Борисов: Толкова са нелепи обвиненията в шпионаж, нямам никаква нужда от адвокат

" Искам факт, който навежда за мисълта за шпионска дейност. Толкова са нелепи обвиненията в шпионаж, че аз нямам никаква нужда от адвокатска защита. Мога да се защитавам сам", каза бившият главен редактор на вестник „Дума” Юрий Борисов в ефира на „Здравей, България”. В понеделник той беше отведен за разпит по съмнения за шпионаж. По-късно вечерта беше освободен без обвинение, а от държавното следствие съобщиха, че е бил разпитван като свидетел. „Това обвинение е много тежко, това е обвинение в държавна измяна. Три разпита, общо 4 часа, никой не ми предложи да коментирам факти”, каза Борисов. Искам факт, който навежда за мисълта за шпионска дейност., отбеляза той.

„Мисля, че имаше желание за сплашване. Ген. Леонид Решетников си е един пенсионер, бивш директор на Института за стратегически изследвания на Русия към президента. Познаваме се във връзка с дейността на движение „Русофили”, във връзка с православни активности, манастири. Не мога да разбера защо това познанство се предпоставя, че е нещо криминално”, каза още Борисов.

Кой е ген. Решетников?

Руската Уикипедия го представя като общественик, публицист и историк. Директор е на Руския институт за стратегически изследвания от април 2009 до януари 2017 г. Леонид Решетников е бивш дългогодишен служител в Службата за външно разузнаване на Русия с направление България, генерал -лейтенант. В края на 2016 г. става инициатор за създаване на обществената организация "Двуглав орел". Член е на научния съвет при министъра на външните работи на Русия, на научния съвет при Комитета за безопасност на Руската федерация и на Обществения съвет към Министерството на отбраната. Президент е на благотворителния фонд "Наследство". Владее сръбски и български, владее говоримо и гръцки. Женен, с две дъщери.

Бившият главен редактор на в-к „Дума” обясни, че е разпитван за конкретно проучване, направено между  2011-2014 г. „Социологическите изследвания не са евтини. Има едно социологическо изследване, което, когато аз бях главен редактор, беше поръчано и платено от фирмата, която издава вестника. Движение „Русофили” има различни дейности. От едни хора се взимат дарения за паметници, от други – за изучаване на руски езици, трети – за фестивали. Един набор от десетина дейности, които си намират своите спонсори”, заяви Борисов по повод на финансирането на движението. Имаше такова изследване и може би е било коментирано, каза още Борисов.

На въпрос дали са получавани пари от Решетников, той отговори, че не разбира защо трябва да дава разяснения за една хипотеза, без да се казва на какво почива тя. По повод на познанството му с Константин Малофеев, той заяви, че няма информация той да се е интересувал от дейността на движение „Русофили”. „Познаваме се на "добър ден". Не съм поддържал никакви контакти с него, но дори и да бях, не знам какво общо има това”, добави Борисов.

„Това, което чувствам е, че това едно сплашване на хора, които ясно изразяват своето неодобрение за външната политика за България, която според мен е папагалска, вредна за България, късогледа и не може да доведе до нищо добро”, каза още Борисов.

Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков коментира, че задържането на Борисов е „повече от нелепо”. „Да те отведат с белезници, да ти изтарашат къщата и късно вечерта да ти кажат, че си свидетел, мисля, че нещата излизат извън възможността да бъдат коментирани с нормални аргументи и логика”, каза той.

„Решетников е един пенсионер. Тези хора, които са привиквани като свидетели и нямат достъпа до информация. /…/ Ако имат данни за движение на финансови ресурси, за ангажименти на тези хора да доставят определени обеми информация, да влияят върху българското обществено мнение, да ги извадят и да ги кажат. Щом тук ще говорим за чуждо влияние, хайде утре премиерът с белезниците там, защото той направи самопризнания. При правителството и парламента имаме публични действия. Ние загробихме 1,2 млрд. долара заради АЕЦ „Белене", каза Петков.

Руският сенатор Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия, съобщи ТАСС. "Крайно тревожни новини идват от България. Поредица задържания, разпити и обвинения в "шпионаж" срещу група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Отлично познавам мнозина от тях", написа днес във Фейсбук председателят на комисията по външни отношения в горната камара на руския парламент.

Той добавя, че руските парламентаристи са постигнали в сътрудничество с тези хора много неща по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, организиран всяка година в Крим от Съвета на федерацията. "Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът. Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с "темата за затворници на съвестта" и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във