Параграф22 Daily

§22 Новини

Юристи се дивят на обясненията на Вероника Трифонова - секретарка на екс. главния прокурор Борис Велчев

Прокурорката от СРП Вероника Трифонова, отказала да разследва полицейското насилие, предизвика вълна от гняв на юристи и преподаватели в СУ. Пред Фрог нюз те признаха, че с официалното си съобщение до медиите, тя е поставила под въпрос професионалните си качества.

Трифонова е постановила отказ за образуване на досъдебно производство по отношение на двама от пребитите младежи. В съобщението казва, че те са отказали да свидетелстват. Източниците ни приемат с насмешка подобни изказвания и обясниха, че при проверка няма статут „свидетел“. Такъв може да има само при образуване на разследване. „Свидетели се разпитват когато има образувано досъдебно производство. Защо ни лъжат така нагло? Ако е искала, Трифонова е имала възможност да разпита други участници в дръзкото посегателство, да изиска записите от всички възможни камери, а не да твърди, че не е видяла насилие. Всички се убедихме, че такова е било упражнено от полицията. А ако пострадалият е умрял, тогава как ще го разпита? Обясненията са смешни“, допълниха източниците ни.

Трифонова казва още: „Cлeд прeцeнкa нa мaтeриaлитe пo прeпиcкaтa нa 13.11.2020 г. cъм oбрaзувaлa дocъдeбнo прoизвoдcтвo зa прecтъплeниe пo чл.131, aл. 1, т. 2, вр. чл. 130, aл. 2 oт НК – причинявaнe нa лeкa тeлecнa пoврeдa нa eднo oт лицaтa (E.М.) oт пoлицeйcки oргaн при изпълнeниe нa cлужбaтa му. Възлoжилa cъм рaзcлeдвaнeтo нa Cлeдcтвeния oтдeл при CГП, кoeтo прoдължaвa и към нacтoящия мoмeнт“.

Магистрати се чудят как е възможно разследването за подобен случай да се точи безрезултатно повече от 13 месеца „Какво е свършено до момента? Възможно ли е да се тупа топката, за да се спасят полицаите“, пипат риторично те.

Според запознати с действията на прокуратурата по отношение на пребитите, се оказва, че има още един отказ на друг прокурор от СРП за образуване на досъдебно производство срещу полицай-насилник. След това въпросният обвинител е бил включен в спецекип от 7 прокурори, които разглеждат „специални дела“, разбирай такива, важни за Иван Гешев. Заради сформирането на въпросната група в СРП има огромно напрежение.Така се избягва случайното разпределение на делата от една страна. Ако даден случай се стори важен за ръководството на прокуратурата, то се дава на този екип. И там се връчва директно на „подходящия“ човек да го разследва. Тези колеги получават допълнително възнаграждение за това, че са в „отряда на приближените до Гешев“, разказаха вътрешни за системата хора. Според тях подобна структура има сформирана и в СГП.

Иван Гешев е гласувал Вероника Трифонова да бъде един от делегираните европейски прокурори. При първия подбор екипът на Лаура Кьовеши я отхвърля заради липсата на опит с дела за кражби в особено големи размери. Както е известно те да обект на разследване от окръжните прокуратури. След като номинацията ѝ отново е поднесена за разглеждане от Кьовеши, през май тя е приета.

Според източници от Съдебната палата прокурорката е била секретарка на бившия главен прокурор Борис Велчев, сега конституционен съдия. Докато се е грижела за неговите дела, е завършила право. В един от разпространените скандални записи с гласа на Борисов, той се обръща към Велчев с „Братиньо“. Твърди се, че Трифонова е била близка с покойният вече зам.-главен прокурор и член на ВСС Камен Ситнилски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във