Параграф22 Daily

§22 Новини

Иван Гешев говори по телефона с Ирина Венедиктова, главен прокурор на Украйна

В телефонен разговор с Ирина Венедиктова, главен прокурор на Украйна, Иван Гешев изрази солидарност с колегите си и украинския народ. Иван Гешев подчерта, че българската държава действа в синхрон със страните-членки на Европейския съюз и НАТО.

Като отбеляза, че суверенитетът и независимостта на Украйна в международно признатите й граници е факт, който трябва да бъде зачитан, главният прокурор Иван Гешев изрази готовността на българската прокуратура да съдейства по разрешаване на въпроси, възникнали в кризисната ситуация, съобразно принципите на международното право.

Иван Гешев подчерта готовността на българската прокуратура да подкрепи украинските си колеги, включително като осъществи всички необходими действия от нейна компетентност, свързани с прилагане на санкциите, наложени спрямо руската държава и отделни нейни граждани.

В телефонния разговор, проведен по инициатива на украинската страна, Иван Гешев потвърди и изразената при визитата му в Киев в края на 2021 г. подкрепа за украинската прокуратура в мисията им за отстояване на стабилността и справедливостта в държавата в духа на демократичните ценности и върховенство на правото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във