Параграф22 Daily

§22 Новини

Иван Гешев обсъди с БХК правата на затворниците

Иван Гешев и зам.-главният прокурор Даниела Машева се срещнаха с председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев и с координатора на проект „Проблемите с равното третиране на обвиняемите и подсъдимите в досъдебното производство в България“ Антоанета Ненкова. Срещата бе по инициатива на БХК във връзка с резултатите от реализирания проект.

В хода на разговора бяха обсъдени констатираните проблеми във връзка с правата на лицата, които се задържат за 24 часа по реда на Закона за МВР, както и на задържаните в хода на досъдебното производство до приключване на наказателния процес и последващото изпълнение на наказанията. Дискутирани бяха и възможностите за законодателни промени, свързани с правата на човека и защитата на уязвимите групи в наказателното производство - етническите и религиозните малцинства, мигранти, ЛГБТИ-общността, непълнолетните и др.

Главният прокурор Иван Гешев изрази готовност за продължаване на диалога и сътрудничеството с неправителствения сектор по въпроси, свързани с правата на човека и върховенство на правото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във