Параграф22 Daily

§22 Новини

Иван Гешев представя приоритетите на прокуратурата пред Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент на ЕК

Главният прокурор Иван Гешев ще представи приоритетите на прокуратурата на работна среща тази вечер с Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия (ЕК). Иван Гешев ще запознае г-н Тимерманс с последните действия на прокуратурата в борбата с корупцията, организираната и битовата престъпност.

В неформален разговор с журналисти и блогъри, проведен в Европейския парламент, Иван Гешев отбеляза, че българската прокуратура и занапред ще разчита на добро сътрудничество с европейските институции. Главният прокурор подчерта заслугата на г-н Тимерманс за приключването на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), но отбеляза, че отговорностите на страната не приключват с отпадането на мониторинга.

В Брюксел Иван Гешев призова представителите на медиите да отразяват обективно работата на прокуратурата и със съжаление констатира големия брой фалшиви новини, които се разпространяват по адрес на прокуратурата. Главният прокурор коментира още, че прокуратурата има намеренията да води активен диалог с европейските институции, за да се преустанови практиката на едностранчиво представяне на действителността в държавата. „Не може в европейските институции да се чува само гласът на хора, които пишат доноси. Това е стар манталитет, който е рецидив от комунистическото минало, когато пишехме до Съветския съюз, за да се издигне, сега се пише до Европейската комисия“, коментира главният прокурор.

В Брюксел Иван Гешев проведе работна среща с членове на Европейския парламент (ЕП) от България. В рамките на посещението в ЕП главният прокурор Иван Гешев проведе среща и с Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във