Параграф22 Daily

§22 Новини

Иван Гешев: Прокуратурата отново трябва да отстоява своята независимост

Започна общото събрание на прокурорите, което трябва да избере член на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Кандидатът е Евгени Иванов, който е военно-апелативен прокурор и председател на Асоциацията на прокурорите. 1531 прокурори имат право да участват в избора. Тази събота е изслушването на кандидата и следващата - същинското гласуване.

До избора на нов член на ВСС се стигна, след като Даниела Машева напусна кадровия орган и стана зам.-главен прокурор. Кандидатът в процедурата е един - Евгени Иванов Иванов - прокурор във Военно-апелативна прокуратура. "Изборът е от съществено значение в момент, в който прокуратурата на Република България отново трябва да отстоява своята независимост - и то не с оглед интересите на прокуратурата и отделните прокурори, а с оглед интересите на българските граждани и общество", каза главният прокурор Иван Гешев в началото на процедурата за избор на нов член на ВСС от квотата на прокуратурата. Гешев заяви, че прокурорите ще изберат представител, който да отстоява техните интереси.

Главният прокурор изрази надежда днес всеки един от прокурорите да получи отговор на въпросите, които го интересуват от кандидата за член на ВСС Евгени Иванов. Гешев написа и в туитър, че "днес се провежда Общо събрание на ПРБ за избор на член на ВСС от квотата на прокурорите. Изборът е от съществено значение в момент, в който Прокуратурата трябва да отстоява своята независимост в интерес на българските граждани. Желая ползотворна работа на колегите!".

За председател на събранието прокурорите избраха Виктор Малинов от ВАП, а след това преминаха и към попълване състава на избирателната комисия, на избирателни секции и определяне на техния брой, както и приемане на решение за времето за изслушване на кандидата и поставяне на въпроси към него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във