Параграф22 Daily

§22 Новини

Иван Гешев разговаря с Видинския митрополит Даниил

Главният прокурор Иван Гешев посети Видин, където разговаря с Видинския митрополит Негово Високопреосвещенство Даниил. Иван Гешев го информира за предприетите от правоохранителните органи действия по бързото разкриване на кражбата от църквата „Св. Димитър Солунски“. Във Видин бе и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. По-късно главният прокурор посети и Видинската Света митрополия.

На 25 април тази година, под надзора на Районна прокуратура-Видин, е започнало разследване по досъдебно производство за извършена кражба от православна църква „Св.Димитър Солунски“ в града. В хода на разследването са повдигнати обвинения на Бисер А.Б. за престъпление по чл.196, ал.1, т.2 във вр. с чл. 195, ал. 1, т.3 и т. 4 във вр. с чл. 29, ал. 1, б. „а“ във вр. чл. 20, ал.2 от НК и на Бисер Ц. Р. за престъпление по чл. 195, ал. 1, т.3 и т. 4 във вр. чл. 20, ал.2 от НК, за това, че за времето от 17.55 ч. на 24 април 2020 г. до 08.00ч. на 25 април 2020 г., във Видин,в съучастие помежду си като съизвършители, чрез срязване на халка на катинар на входната врата и взлом на 4 бр. катинари на дървени кутии за дарения и използване на ножица за рязане на метал, отнели чужди движими вещи, а именно сумата от 2693 лв. /дарени на църквата пари/ и 1 бр. метален напрестолен кръст, жълт на цвят, с разпятие, собственост на православна църква „Св. Димитър Солунски“ - Видин.

В хода на разследването са извършени обиски, претърсвания и изземвания на адреси обитавани от двамата обвиняеми, при които са намерени и иззети 1 бр. метален напрестолен кръст, жълт на цвят, с разпятие , сумата от 1539 лв., мобилни телефони и 1 бр. раница, съдържаща 33,4 кг монети с номинал от 1ст., 2 ст., 5 ст., 10 ст., 20 ст., 50 ст., 1 лев, 2 лева и чуждестранна валута в монети, равняващи се на сумата от 1353,31 лв.

С Определение на Видинския районен съд спрямо обвиняемите Бисер А.Б. и Бисер Ц.Р. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“. И двамата обвиняеми са осъждани и криминално проявени, като обвиняемия Бисер А.Б. е извършил деянието в условията на опасен рецидив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във