Параграф22 Weekly

§22 Новини

Иван Манев за Ваньо Танов: Безумен директор уволнява наред, никой не му търси отговорност

Още при първата проверка по случая „Мишо Бирата”, е имало вмешателство от страна на управляващите

Един безумен директор уволнява наред и никой не му търси отговорност. Това каза пред журналисти Иван Манев, уволнен служител на Агенция "Митници" , който беше изслушан на заседание на Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт.


"Кой ще плаща всички съдебни разноски по тези уволнения, които осъществи г-н Танов? Това е много народ. Аз съдя Агенция "Митници" за 6 заплати, отделно разноски по първото дело, което съм спечелил. Сега ще ги съдя и по второто дело. Кой ще плаща тези пари? Те се плащат от бюджета, от данъците" , заяви Манев.


Той обясни, че е бил уволняван от Агенция "Митници" два пъти. Като мотив за първото уволнение е посочено - съкращаване на щата на длъжност "държавен експерт". "Обжалвах издаването на тази заповед, Върховен административен съд каза, че уволнението е незаконно. Бях възстановен на работа и уволнен втори път с мотив, че нямам диплома за висше образование. Може да си представите за какъв страх от г-н Танов става въпрос от моята личност. Уволниха ме през 2009 г., 4 години по-късно бях възстановен на работа", каза още Иван Манев. Той уточни, че първото уволнение се е случило след първата проверка.


Той каза, че е разбрал за телефонния разговор между Ваньо Танов и Бойко Борисов, след като са излезли записите. "След като написах тази докладна, в която да обобщя всички данни, няколко пъти при мен идва директорът на моята дирекция да ми казва, че ще бъда уволнен, тъй като съм "ударил хора на генерала", имайки предвид не генерал Ваньо Танов, а друг генерал", заяви той.


"Според г-н Танов, т.нар. корифей на митническото законодателство, аз съм лъгал първо данъчната администрация и след това съм излъгал предходните директори на Агенция "Митници". Значи аз съм лъгал Дора Андреева, Антон Тончев, Николай Попов като шефове на НАП, Мургина като бивш шеф на НАП, каза Иван Манев.


Дал съм копие от дипломата, когато съм постъпвал на работа в Агенция "Митници" в края на 2006 г. Те ми казаха, че това копие го няма в моето лично досие и ме помолиха да им го занеса. Тъй като живея в Пловдив, трябваше да отида дотам, за да я донеса и да я удостоверят, въпреки че съм я дал още 2006 г. Казах им, че в петък след работа си тръгвам, те ме извикаха и ми връчиха първо заповед за назначение и след 15 минути заповед за уволнение", обясни той.


Йордан Цонев заяви, че в докладната от Манев той е записал, че е открита тетрадка-дневник в периода 2007-2009 г., в която се описва производството технологично, по количество всеки ден и спиртни градуси.


Иван Манев обясни: "Намерихме дневник, в който бяха записани по дати количества произведен спирт. На третия ден ми казаха, че няма смисъл да присъствам на проверката. След това ми беше казано, че трябва да напусна Агенция "Митници". Уволниха и колегата, с когото бяхме координатори по проверката. Стана ми ясно, че уволнението е било свързано с този случай. Обстоятелствата предполагат, че са извършени много нарушения".


По думите му тетрадката е трябвало да бъде предадена на управлението в Лом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във