Параграф22 Daily

§22 Новини

Иван Портних смята, че опасните къщи са национална тема

Кметът на Варна Иван Портних заяви, че голяма част от постройките в "Гъбената махала" са опасни за живота на хората, които ги обитават. Той отбеляза това във връзка със започналото доброволно събаряне на незаконни постройки в ромската махала в района на "Владислав Варненчик".


Портних коментира, че когато е поел поста кмет на Варна е било установено, че всъщност районните администрации нямат необходимия щат и ресурс за да осъществяват ефективен контрол по отношение на незаконното строителство.


"Именно заради това, и с решение на Общинския съвет, увеличихме щатните бройки по районните кметства и с редица стъпки делегирахме на районните кметства повече права. Част от този процес бе и връчването на покани за доброволно събаряне на незаконните постройки в "Гъбената махала". Те са връчени още преди месеци, този срок изтече и там в момента се извършва доброволно събаряне", допълни Портних.


Кметът припомни, че до 26 ноември 2012 г. ангажиментът по отношение на незаконното строителство е бил на държавата в лицето на ДНСК и съответните регионални подразделения.


"Ако приемем, че "Гъбената махала" е относителна малка, защото там има около 50 къщи, изниква въпросът какво правим с "Максуда". Ако един подобен дъжд, какъвто трагично ни сполетя в "Аспарухово", се беше случил в "Максуда", най-вероятно последиците биха били в пъти по-големи. Това е един много сериозен въпрос, затлачван с десетилетия, но в крайна сметка законът ясно предписва необходимите стъпки и трябва да се търсят решения за тези хора в перспектива", заяви още Портних.


Според него това е една тема, която е на дневен ред не само във Варна, но и в градовете в цялата страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във