Параграф22 Daily

§22 Новини

ИВСС ще проверява "прокурорския теч" на лични данни

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е образувал проверка за гафа с "осветяването" на ЕГН-та на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Сотир Цацаров и лични данни на 2000 прокурори.

Това обаче в общи линии е всичко, което съобщиха оттам. Всякакви становища и изявления по случая ще се дават след като проверката приключи. Пак тогава в ИВСС щели да решават дали има основание да се сезира Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Да припомним, че на 1 август, в желанието си да "подплати" с аргументи обвинителната теза по разследването за хакнатата база данни на НАП, от която към медиите изтекоха данните на 5 млн. българи, прокуратурата пусна част от доказателствата, които бе събрала до момента. Само че сред тях имаше и снимки, на които ясно се виждаха ЕГН-тата на премиера Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски. Прокуратурата бе пропуснала да заличи и линк, проследяването на който пък "осветяваше" данните на повече от 2000 прокурори и следователи.

След като гафът гръмна из всички медии, ЕГН-тата и другите данни бяха заличени от сайта на държавното обвинение. Но късно, защото междувременно ги бяха видели хиляди хора. Включително и магистрати.

С последните промени в Закона за личните данни, именно на Инспектората към ВСС бе възложено да контролира контролира как органите на съдебната власт боравят с личните данни на гражданите. И да налага санкции за нарушаване на правилата, когато те са извършени от прокуратурата, следствието или съдилищата. Затова и съвсем логично въпросът ни какво ще последва беше насочен към ИВСС.

Оттам обаче бяха повече от лаконични. Дотолкова, че дори не стана ясно нито кога, нито как е започнала проверката - извън сухата обосновка, че тя е образувана на основание чл. 18 ал.1 от Закона за защита на личните данни. А в този текст има поне три хипотези, въз основа на които може да е започнало производството: органът да се е самосезирал по публикации от медиите, да е бил сигнализиран от "заинтересовано лице" или това да е част от годишната програма за надзорна дейност на ИВСС.

Кога Инспекторатът ще приключи с проверката си по "прокурорския теч" на лични данни също не успяхме да разберем. Но по нищо не изглежда с нея да се бърза. Така че - ще почакаме...

Междувременно пък се очаква развитие и по самото разследване срещу собственика на "Тад Груп" Иван Тодоров, търговския директор на фирмата Георги Янков и служителя Кристиян Бойков, които бяха обвинени в "кибертероризъм" заради безпрецедентната атака срещу базата данни на НАП и изтичането на данните за 5 милиона българи, все още продължава. И тримата в момента са на свобода под гаранция. Най-високата е сумата, определена за свободата на Иван Тодоров: 100 000 лева.

В четвъртък (8 август) предстои Апелативният спецсъд да се произнесе по мярката за неотклонение на Тодоров. От една страна той оспорва размера на гаранцията си, която счита за прекомерно висока. А прокуратурата пък настоява, че гаранцията е твърде лека мярка за престъплението, в което е обвинен.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във