Параграф22 Daily

§22 Новини

Изборите пращат 1315 пандизчии и арестанти пред урните

Обитателите на българските пандизи ще имат право да гласуват на 2 април, съобщиха от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Общо 1315 лица, които в момента са в затворите и арестите в страната, могат да пуснат гласа си за избраната от тях партия или коалиция.

Данните са към 30 март т.г. сочат, че това са всички обвиняеми и подсъдимите, които нямат влязла в сила присъда към датата на провеждането на изборите за народни представители на 2 април 2023 г. В затворите техният брой е 704, в арестите – 611.

Правото на глас ще бъде упражнено в 25 изборни секции, образувани в местата за лишаване от свобода – 13 в затворите и 12 в арестите. Според Изборния кодекс, избирателна секция се образува при наличието на не по-малко от десет избиратели.

С разпореждане главният директор на ГДИН е издал указания за обезпечаване на реда и сигурността в местата за лишаване от свобода по време на изборния процес. Цялата организация на парламентарните избори в затворите и арестите е уредена, съгласно решение от 23.02.2023 г. на Централната избирателна комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във