Параграф22 Daily

§22 Новини

Изборът на председател на ВКС започна със скандал

С подозрения и провокации започна заседанието на Висшия съдебен съвет, на което се очаква да бъде избран председател на Върховния касационен съд. Това е втори опит на ВСС да избере шеф на ВКС. Поради многото критики срещу системата за гласуване, която използва ВСС, членът на съвета Юлия Ковачева предложи да се обсъди възможността да се гласува с бюлетини.

В това обаче колегата й Ясен Тодоров видя провокация. "Не мога да разбера защо трябва да се внася напрежение. Има членове в тази зала, които работят против интересите на ВСС и интересите на България като цяло. Не разбирам защо трябва да се внася напрежение в тази процедура, защо се прави провокация? Тезата, че изборът може да бъде манипулиран се прокарва. Всички в тази зала сме наясно,че системата работи безотказно, няма възможност да се проследи кой как е гласувал", каза Ясен Тодоров.

Той призова членовете на ВСС да гласуват по съвест, според разбиранията си и предвид качествата на двамата кандидати. Членовете на ВСС отхвърлиха предложението на Юлия Ковачева с 16 гласа "против" и 2 "въздържали се". Подкрепиха я едва петима от колегите й.

Димитър Узунов, член на ВСС представи кандидатурата на съдия Лозан Панов, като заяви, че кандидатът за председател на ВКС е минал през всички нива на съдебната йерархия. "Той е добър професионалист, показа безспорен професионализъм, но се отличи най-вече с човешките си качества. Той е модерен лидер и новатор, който може да приобщи към идеите си всички свои колеги", каза Узунов.

 "Моля ви да прегласувате решението си за избора на нов шеф на ВКС и това да стане с ръчно гласуване", поиска кандидатът за поста Лозан Панов по време на своето изказване пред членовете на ВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във