Параграф22 Daily

§22 Новини

Издирван с ЕЗА нигерийски гражданин е задържан под стража

Нигерийският гражданин Аледжолово А.О. е бил задържан под стража с определение на Варненския окръжен съд по искане на Окръжната прокуратура. 43-годишният мъж е издирван с червена бюлетина на Интерпол и с Европейска заповед за арест, издадена от съда в Лимасол, Република Кипър, във връзка с извършени от него три престъпления – влизане с взлом, кражба и незаконно притежание на имущество.

Тези престъпления са наказуеми и по българското законодателство. В Република Кипър те се наказват с лишаване от свобода по 7 години за първите две деяния и с 6 години затвор за третото.

43-годишният нигериец влязъл в България на 14 септември тази година през ГКПП на летище Варна. При проверка на летището българските власти установили, че мъжът е обявен за международно издирване в изпълнение на ЕЗА. Първоначално той бил задържан за срок до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура във Варна до произнасянето на съда.

Определението на Варненския окръжен съд, с което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на издирвания гражданин на Нигерия, подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във