Параграф22 Daily

§22 Новини

Издирван във Франция мъж е задържан в Благоевград

В Окръжна прокуратура-Благоевград са постъпили материали от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на МВР - София относно родения в Алжир гражданин на Франция – Ф. Б.

33-годишният чужденец е бил задържан на 27 ноември 2021 г. в Благоевград. Пет дни по-рано, на 22 ноември той е бил обявен за международно издирване от съдебните органи на Френската република с цел арест и екстрадиция. Спрямо него е издадена Европейска заповед за арест от прокурор на Републиката при Окръжния съд в Сент Етиен. Тя е по водено спрямо него дело за организиране и незаконно придобиване, държане, превоз и разпространение на високорискови наркотици, както и за незаконно държане и трафик на оръжие, боеприпаси и техни елементи. Престъпленията, за които Ф. Б. е обвинен във Франция, са с аналог в българскияНаказателен кодекс и са наказуеми с лишаване от свобода.

В искането си за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ф. Б. прокурор от Окръжна прокуратура - Благоевград е посочил, че по отношение на исканото от компетентния орган в чужбина лице съществува реална опасност то да се укрие. Мъжът няма трайна връзка с България, нито конкретен обитаван от него адрес на територията на страната, където би могъл да бъда открит за целите на производството. Ф. Б. се отклонил от воденото срещу него разследване във Франция. Налице е опасност той да се укрие, с цел да осуети и да избегне наказателно преследване в чужбина.

В днешното заседание съдът уважи искането на държавното обвинение и взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обявения за международно издирване френски гражданин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във