Параграф22 Daily

§22 Новини

"Изгубена душа" от Саудитска Арабия измамила хотел със 7 милиона долара

Саудитската принцеса Маха Бинт Мохамед Бин Ахмад Ал Судайри опита да измами луксозен хотел в Париж, като не плати за престоя си. Оказало се обаче малко трудно да си тръгнеш незабелязано с антураж от 60 души, куп лимузини, безброй куфари и то след като си направил сметка от 7 млн. долара, заемайки 41 стаи в продължение на 6 месеца.

В 3:30 сутринта на 31 май 2012 година служителите на Shangri-La Hotel се чудят какво да правят, за да задържат гостенката, която дължи огромна сметка, но явно няма желание да я плати. Провеждат се няколко телефонни разговора с висши дипломати и в крайна сметка колите на принцесата потеглят. Тя се мести в съседен хотел, собственост на Катар.

Принцеса Маха явно е мислела, че може да й се размине, защото няколко години по-рано тя е провела успешен шопинг тур из бутиците на Париж, на стойност 20 млн. долара, които “забравила" да плати. Номерът й тогава бил да даде малка част от дължимата сума кеш и документ с надпис “ще последва плащане".

Собственикът на бутик O Caprices de Lili твърди, че дамата му дължи 100 000 долара, а собственикът на магазин Key Largo признава, че тя му дължи 125 000 долара. Към края на 2009 година поне 30 луксозни магазина се присъединяват към твърденията. Парите днес са платени, не е ясно от кого.

През 2009 г. тя отседнала в хотел, собственост на принц Алуалед бин Талал, където натрупала огромна сметка, включително в казиното, и си тръгнала без да плати. Тогава диспутът бил “уреден" с помощта на посолството на Саудитска Арабия. Принцеса Маха е в началото на 50-те си години и е третата от трите жени на принц Найеф бин Абдулазис Ал Сауд. Те са съпрузи и братовчеди. Били са заедно 30 години, преди да се разделят. Имат 5 деца, които вече са големи.

Принц Найеф почина на 78-годишна възраст. През 2013 г. съдия в Париж разпорежда да се отворят два сейфа, наети от нея и да се разпродаде съдържанието им, за да се плати на кредитори. В тях са открити дизайнерски чанти, шапки, бижута, обувки и дрехи, които са продадени на търг. Имало е хиляди чифтове обувки.

Един от кредиторите й е компания, която й е осигурила коли (30 на ден!) с шофьори. Дамата им е дължала 400 000 долара. Днес всички сметки на принцесата са платени. Колкото и проблемна да е принцесата, никой в Париж не желае да изгуби клиентите от Саудитска Арабия. Богатите саудитски дами купуват най-вече обувки и чанти, защото, заради изискванията към дрес-кода на жените в страната им, това са единствените части от тоалета им, които се виждат.

Не се знае кой е платил сметките на принцесата, но най-вероятно това един от братята на съпруга й, който е искал да избегне семеен скандал. Хотел Shangri-La е един от най-скъпите в Париж. Цените започват от 750 долара на вечер, а луксозните апартаменти струват 23 000 долара на вечер. “Ние почти не я виждахме," казва пиколото на хотела.

Принцесата е живеела с антураж от секретарки, сервитьорки, фризьорки, 6 души кухненски персонал и много хора, които са носели множеството й чанти. Принцесата пазарувала навсякъде - не само в луксозните бутици, но и в магазини като Zara. Когато отишла на почивка в Женева, е трябвало да бъдат наети 4 камиона, за да се транспортират покупките й. Там тя си купила и два автомобила - едно Lamborghini и едно Ferrari, въпреки че не шофира.

"Жените на богатите мъже в Саудитска Арабия са като изгубени души", коментира саудитец. Женят се съвсем малки. Остават необразовани, не работят - те нямат какво друго да правят с живота си, освен да пазаруват".

Facebook logo
Бъдете с нас и във