Параграф22 Daily

§22 Новини

Изисканост и демокрация. Какво е футболният голф и защо е спортът на бъдещето?

Първият официален футбол-голф турнир се е провел през 2009 г., а международната федерация на този млад вид се е появила само преди осем години. Но днес „голфът с футболна топка“ обединява няколко десетки държави и става все по-популярен. Обсъжда се възможността за включване на този спорт в олимпийската програма.

Правилата на footgolf са прости - спортистите трябва да преминат през поле с определен брой дупки с по-малко удари, но вместо топка за голф играят обикновен футбол. И ако е лесно да се намери футболна топка, тогава е много по-трудно с място за игра. „В градските паркове е доста проблематично да се оборудват игрища с такива вдлъбнатини в земята, ние се опитваме да играем на голф игрища“, сочат ентусиастите.

Едно от основните изисквания за полетата е тяхната дължина. "Дължината на девет дупки трябва да бъде най-малко километър, а по-добре - един и половина и повече. Дупките имат свои собствени показатели, в колко удара, в идеалния случай, трябва да преминете през тази дупка".

Друг важен момент на footgolf е да не бъркате топката си с чужда, защото ако това се случи, тогава на играча се възлагат наказателни удари. "Преди да отиде на старта, всеки играч маркира собствената си топка. Често се случва топката да влети във водата и трябва да я извадите или с импровизирани средства, или да изчакате, докато удари брега", уточняват специалисти. В такива случаи на топката (и на участника) се дават пет минути и ако това време не е достатъчно, участникът продължава да играе с резервна топка. И получава глоба.

Основателят на този тип голф предполага известна „елитарност“, която се изразява и в облеклото на играчите. Footgolf е много по-демократичен, макар че тук има препоръчителна екипировка - поло, шапки и стил. "Основният въпрос за екипировката е обувките, те не трябва да бъдат шипове като футболни обувки. Ботушите ще наранят терена. Поло тениска е задължително. Що се отнася до спортните панталони, можете дори да разгледате снимките от състезанието - ако навън е студено, разбира се, играчите могат да излязат на терена със спортни панталони, за да се стоплят. Но е желателно всичко това да бъде естетически приятно и красиво", уточняват знаещите.

Световните центрове на футболния голф са Великобритания, Франция, Испания, Унгария и Словакия. В САЩ са изградени над 500 полета за този вид, а за страните от Северна Америка тази дисциплина вече не е екзотика. Понякога те прибягват до голф за крака като възстановителна или подготвителна дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във