Параграф22 Daily

§22 Новини

Изложба разказва историята на Трети пехотен бдински полк

Документалната експозиция "Памет за Трети пехотен бдински полк" е създадена от "Държавен архив" Видин. Тя е посветена на 135 години от създаването на полка и на Деня на архивистите в България, който се отбелязва на 10 октомври, обясни ръководителят на видинския архив Светлана Кръстева.

"Традиционно отбелязваме Деня на архивистите в България с наша изява, най-често с изложба. През тази година има едно съвпадение с годишнина на Трети пехотен бдински полк, който е сформиран по предложение на военния министър, с доклад от 10 октомври 1884 година, одобрен с указ от 12 октомври същата година, издаден от княз Александър Батенберг. Той е един от осемте пеши полка, които се създават с този указ. За командир е назначен подполк. Михаил Маслов. За своето съществуване бдинският полк е постигнал неувяхваща бойна слава...", каза Кръстева.

Снимков материал от някои от последните дарения, постъпили във фонда на видинския архив, са включени в изложбата. Подготвени са общо 11 табла, проследяващи историята на полка, добави Светлана Кръстева: "Включени са снимки от мирно и военно време, ще разкажем историята на полка. Едно от таблата е посветено но командирите, а друго на военния оркестър, трето представя бдинци в изобразителното изкуство. Най-много са снимките от Първата световна война. В едно табло сме събрали снимки на бдинци, паднали на бойното поле. Отделно ще бъдат експонирани и оригинални документи за историята на полка..."

Изложбата ще бъде открита в сградата на "Държавен архив" Видин. По време на церемонията ще бъдат отличени последните дарители на архива, а след това ще бъдат поднесени цветя на паметника на Бдинци на централния площад във Видин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във