Параграф22 Daily

§22 Новини

Изложба в търновския Военен клуб представя наборната военна служба при социализма

Регионален исторически музей – Велико Търново, и търновският Военен клуб ще представят от 2 до 27 февруари 2022 г. в музей „Възраждане и Учредително събрание“ изложбата „Когато момчето става мъж… Казармата през „ОНЕЗИ” 45 години“. Неин автор е уредникът от музея д-р Илия Вълев, който изследва наборната военна служба от няколко години насам.

Изложбата е военно-историческа и етноложка и представя любопитни исторически факти, свързани с Българската армия през социализма, проследява вътрешноказармения всекидневен живот на войниците и обичаите и ритуалите, съпътстващи възмъжаването на момчетата.

Във временната експозиция в Конака ще може да се види сбирка от автентични предмети от времето на социализма – униформи, знаци и емблеми на видове и родове войски, войнишко снаряжение и оръжие, лични вещи и др., информативни документи и интересни фотографии, експозиционни табла с преки спомени и разкази на отслужили наборна военна служба лица. Изложбата има превод на английски, като е включена и забавно-развлекателна (игрова) част за посетителите деца.

Изложбата е под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната на България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Експозицията ще бъде открита на 2 февруари 2022 г. в 16,00 ч. При посещение на изложбата е необходим зелен сертификат и спазване на противоепидемичните мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във