Параграф22 Daily

§22 Новини

Измама в интернет: Плащаш 1000 лева за доставка на стока от 20 лв.

Поредна киберизмама дебне доверчивите и невнимателните в интернет. Онлайн магазини привличат клиенти с примамливи оферти и точно преди последната стъпка за завършване на поръчката добавят безумни суми за доставка. Разчитат на невниманието на потребителите, а когато те платят, няма начин да се свържат с търговеца, сочат медии.

Хубава чанта на добра промоционална цена в прилежно подреден сайт. Оказва се обаче, че това е поредната кукичка, хвърлена в морето от онлайн измами. „Видях, че може да се плаща само и единствено с карта. Няма наложен платеж. От там се сетих, че нещо не е наред. Направи ми най-силно впечатление, че докато не си въведеш всички детайли, не виждаш каква е доставката. Трябва да въведеш адрес, телефон и тогава ти изчислява 999 лева доставка. Видях тази голяма сума и се отказах”, разказа една от потърпевшите.

В общите условия на сайта пише, че цената на доставката е 20 лева. Въпреки това се добавят почти 1000 лева към сметката точно на последната стъпка, на един клик от завършване на поръчката.

Оказва се, че това не е единственият сайт, в който е заложен такъв капан. Мария намира 3 такива. При всичките доставка е 1000 лева.

Огромната сума за доставка изненада дори Любомир Тулев – киберекперт с дългогодишна си практика. Той обръща внимание, че по време на всички стъпки системата изписва, че цената за доставка ще бъде изчислена по-късно. Потребителят вижда само цената на продукта – така остава заблуден, че прави много изгодна покупка до самия край. Стойността на доставката е заложена с код, независимо от продукта или от локацията на потребителя. „Още в процеса, в който всъщност потребителят бива заблуждаван, точно на предпоследната стъпка преди да направи въпросното плащане. Тогава е моментът, в който може да се подаде сигнал”, каза още Тулев.

Проверката на киберспециалиста Любомир Тулев, който е и е бивш служител ГДБОП в отдел киберпрестъпност, показва, че неслучайно сайтовете изглеждат идентично. Зад тях стои едно и също име – българско. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във