Параграф22 Daily

§22 Новини

Измамници наемат куриери за парите от жертвите от името на свещеници при два случая в Хасковско

Предполагаеми автори на телефонни измами са наемали в два случая през последните дни от името на свещеници непознати за куриери, които трябвало да доставят парите от жертвата до организаторите, съобщи ОД на МВР - Хасково. И в двата случая обаче престъпленията са останали недовършени, уточняват от полицията.

При първия, обект на измамата е станала 85-годишна жена от село Стамболийски, която предала на непознат плик с 3860 лева до църквата в селото. Впоследствие се оказало, че този непознат е бил помолен от представил се по телефона за божи служител да вземе плика и да го предаде в Хасково.
По пътя към града обаче инструкцията била променена след второ позвъняване - да върне парите на жената. Тя обаче не била открита от наетия за куриер 54-годишен жител на село Нова Надежда. Това го накарало да се усъмни и той сигнализирал в РУ-Хасково. Малко по-късно на спешния телефон се получило съобщение от жител на областния център, който заявил, че измамената била баба му, която дала спестяванията си уж за спешна операция на близък.

Подобна схема се разиграла и в Димитровград, когато в тамошното РУ било получено обаждане. 59-годишен мъж от с. Длъгнево също бил подмамен от "свещеник" на име Николай. Той го изпратил да вземе плик с пари от мъж от спирка в с. Горно Брястово. За тях мнимият свещеник му обяснил, че ще трябва да ги отнесе до Русе, тъй като парите били дарение за деца в неравностойно положение. И тук съобразителността на мъжа му подсказала, че възможно това да е измама и сигнализирал в управлението, където се оказало, че в плика имало 4000 лева.

До момента старецът, предал парите, е неизвестен, а работата по случая продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във