Параграф22 Daily

§22 Новини

Измамници, представяли се за френски външен министър, влизат в затвора

Френски апелативен съд потвърди в сряда продължителни срокове затвор за двама измамници, осъдени по обвинения в кражба на десетки милиони евро от жертви, пред които се представяли за френски министър и понякога дори използвайки силиконова маска по негово подобие.

Апелативният съд в Париж постанови, че Жилбер Чикли (55) и Антъни Лазаревич (36) са ръководителите на измамата, при която три жертви се разделят с около 55 милиона евро, съобщи АФП. Първоначалната присъда от 11 г. на Чикли бе намален на 10, докато седемгодишният срок, даден на Лазаревич в първоначалното решение на съда през март, беше потвърден. Никой от двамата не присъства в съда за решението.

Френско-израелската двойка беше съдена за организирани измами и „копиране” самоличността на Жан-Ив Льо Дриан - сега френски външен министър, но тогава министър на отбраната - за събиране на пари от богати фигури в света на политиката, бизнеса и религията. Схемата, която развъртяли през 2015-2016 г., включва измамници, представящи се като Льо Дриан, които да помолят политици и ръководители за финансова помощ за това, което те описвали като тайни операции на френската държава.

Единият можел да присъства „на живо” на видеоконферентна връзка зад фалшиво официално бюро, облечен в тъмен костюм и със силиконова маска, поради която изглеждал като Льо Дриан. Фалшивият "министър" се е обадил по телефон или е установил видеовръзка с повече от 150 свои „мишени” - три от които били успешно измамени.

Прокурорите твърдят, че Ага Хан, духовен лидер на мюсюлманите исмаилити, е бил измамен от имитатор на Льо Дриан през 2016 г. и е направил пет трансфера за общо 20 милиона евро до Полша и Китай. Три от плащанията бяха замразени, но 7,7 милиона евро изчезнаха. Няколко месеца по-късно турският бизнес магнат Инан Кърач е бил убеден да изпрати повече от 47 милиона долара за, според него, пари за откуп за двама журналисти, държани като заложници в Сирия.

Льо Дриан, старши съюзник на президента Еманюел Макрон, стана външен министър през 2017 г., след като служи пет години като министър на отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във