Параграф22 Daily

§22 Новини

Измамници се маскират за да гепат повече пакети безплатна храна

Измамници налазиха и най-благородните каузи по време на кризата - раздаването на хранителни продукти на гладуващи. За това алармираха доброволци от различни кампании в страната, сочат местните медии. Цели семейства от ромски произход се струпвали на пунктовете за раздаване на храна, а за да получат допълнително, прибягвали до абсурдни методи. "Връзват си косите, гримират се дори по различен начин, отиват да се преоблекат, за да минат отново и да получат продукти. Невероятни методи има! Във Варна при едни колеги дори се стигна до сбиване и полицията трябваше да дойде и да разгони хората", разказа доброволка, която предпочете да запази анонимност.

Преди броени дни пред микробуса с храна, паркиран пред Катедралния храм в центъра на Варна, се струпват изведнъж повече от сто човека. Всеки от тях напира първи да получи заветния пакет от "Защото сме хора", блъскайки се с другите. Стига се до сбиване и полицията забранява цялата дарителска акция.

Младата жена е изумена, че в моменти на криза има подобни злоупотреби и заради такава наглост стотици възрастни и нуждаещи се хора няма как да стигнат до продуктите. "Не можете да си представите, когато отворим пункт за раздаването на хранителните продукти, какво се случва - изсипват се стотици хора, цели фамилии, редят се по няколко пъти, но няма как да върнем никого. Не е хуманно да кажа на майка с деца например, че вече е взела хляб и пастет и нови не им се полагат", откровена е дарителката.

Подобна измама се разигра и преди дни в Русе, където в циганската махала в града хитрец, представящ се за доброволец на БЧК, правел списъци за получаване на хранителни пакети, като включвал само свои приближени. На останалите, които искали помощ, мъжът обявявал, че трябва да му дадат пет лева, за да попаднат в списъка.

Местните заподозрели измамата и му хвърлили здрав пердах.

Facebook logo
Бъдете с нас и във